Palloässät – opetusmateriaalit

Sivun sisältö

 1. Tutustu Palloässät-oppimateriaaleihin
 2. Näin pääset alkuun
 3. Sankariryhmän perustaminen

Katso tästä alkuun myös Palloässien tervehdys!

Palloässät-oppimateriaalit

Näin käytät Palloässät-materiaalia

Yhteistyö ja kumppanuus

Vastuullinen kulutus

Ilmastotekoja

Vedenalainen elämä

Maanpäällinen elämä

Rauha, oikeudenmukaisuus ja hyvä hallinto

Monialainen oppimiskokonaisuus kestävän kehityksen tavoitteista

Palloässät -peliportaali

Tutustu peliportaalin tietosuojakäytäntöihin ja pelin taustoihin – sitten vain pelaamaan!

Näin pääset alkuun

Palloässät-materiaalit ovat vapaasti kaikkien käytettävissä. Voit poimia käyttöösi yksittäisiä ideoita tai toteuttaa materiaalin avulla vaikka vuoden mittaisen seikkailun eri teemoineen ja sankaritehtävineen.

Kuhunkin kehitystavoitteeseen liittyen näiltä nettisivuilta löytyy esimerkiksi

 • Aiheeseen johdattava eläinhahmon kertoma tarina, joka voidaan lukea yhdessä
 • Laulu
 • Askarteluvideo
 • Printattavia puuha- ja väritystehtäviä
 • Lukuvinkkejä
 • Ideoita kuinka käsitellä aihetta päiväkodissa

Lisäksi olemme koonneet askarteluvideoita, lauluja ja aiheeseen johdattavia animaatioita sekä kivoja digipelejä Palloässät-peliportaaliin, jota lapset voivat käyttää itsenäisesti.  

Palloässät-nimi tulee Kierrätyskeskuksen eläinhahmojen yhdessä perustamasta sankariryhmästä. Eläimet ovat huolestuneet huomaamistaan ongelmista ja kukin haluaa ratkaista näitä haasteita omien vahvuuksiensa avulla.

Yksi tapa aloittaa, on lukea yhdessä tarina Kuinka Palloässät perustettiin, joka löytyy Yhteistyö ja kumppanuus -sivulta. Sitten lähdetään teemaeläinten johdattamana tutustumaan ratkottaviin haasteisiin, perustetaan vaikka oma sankariryhmä ja ryhdytään sankarihommiin. 

Sankariryhmän perustaminen

Kierrätyskeskuksen maskottieläinhahmot ovat perustaneet Palloässät-nimisen sankariryhmän. Kukin eläin pyrkii erityisesti edistämään yhden kehitystavoitteen mukaisia asioita ja yhteistyöllä sankarit käyvät toimeen. 

Myös päiväkodissa tai koulussa voidaan perustaa oma sankariryhmä, tai kaikki voivat olla sankareita yhdessä ja tehdä hyviä tekoja. 

 • Sankariryhmä voi pitää omia kokoontumisia tai teemapäiviä, joissa tutustutaan johonkin teemoista ja tehdään siihen liittyviä tehtäviä.
 • Materiaalista löytyy kuhunkin teemaan liittyvä tarina, josta aiheen käsittely on helppo aloittaa. 
 • Yhtä teemaa voidaan käsitellä joko lyhyemmin tai vaikka koko kuukauden ajan erilaisista näkökulmista.
 • Kierrätysmateriaaleista voidaan askarrella ryhmälle sankaritamineita, esimerkiksi viitta, hattu tai liivi, jotka puetaan päälle kun ryhdytään sankarihommiin.

Sankaritehtävien suorittamisesta voi kukin lapsi saada leiman tai muun merkinnän omaan Palloässä-sankaripassiinsa. Suorituksia voidaan kerätä myös yhteisesti seinälle itse askarreltuun julisteeseen. Näin hyvät teot näkyvät myös muille. Esillä oleva sankarijuliste myös muistuttaa sankaritekojen mahdollisuudesta arjen keskellä.