Kestävää ruokakasvatusta

Varhaiskasvatuksen täydennyskoulutus

Osallistujien kommentteja:

”Sain paljon uusia ideoita, joita vien työyhteisölle.”

”Kiitos, nämä ovat loistavia koulutuksia!”

”Piristävä ja innostuttava koulutus.”

”Mielenkiintoinen koulutus ja hyviä ideoita myös muilta osallistujilta. Kiitos koko koulutuspaketista!”

Tervetuloa mukaan koulutukseen, jolla lisäät tietoasi kestävän ruokakasvatuksen toteutuksesta pienille lapsille! Ruoka on tärkeä osa kestävää elämäntapaa ja kulutustottumuksia. Varhaiskasvatuksessa ruokailu on läsnä päivittäisessä arjessa. Koulutus nivoo yhteen ruuan elinkaaren eri vaiheet: ruuan tuotannon, terveellisen ruokailun, jätteiden lajittelun ja ravinnekierron ja antaa konkreettisia vinkkejä, miten näitä voidaan tuoda varhaiskasvatuksen arkeen.

Koulutus koostuu viidestä osiosta, joiden avulla voit rakentaa itsellesi sopivan sisältöisen ja laajuisen kokonaisuuden. Osiot sisältävät ennakkotehtäviä ja etätyöpajan. Jokaisesta teemasta järjestetään kaksi samansisältöistä vaihtoehtoista koulutuspäivää, ilmoittaudu niistä vain toiseen.

Hanke on OPH:n rahoittama ja siinä tuotettavat koulutukset ovat osallistujille maksuttomia.

Lukuvuoden 2023-24 koulutukset on pidetty ja syksyn koulutuspäivät julkaistaan pian.

  1. Kasviksista supervoimaa
  2. Kasvikset tutuiksi
  3. Hyvä kiertää
  4. Pienet viherpeukut
  5. Iloisia makupaloja
  6. Lisätietoja

1. Kasviksista supervoimaa

Ruokakasvattaja varhaiskasvatuksessa Vegemin kanssa

Tässä etätyöpajassa ja ennakkotehtävissä syvennytään hyvinvoinnin, terveyden ja kestävän kehityksen yhdistämiseen ruokakasvatuksessa. Pääset tutustumaan Vegemi-ruokakasvatusmalliin, joka motivoi lapsia terveellisen ruuan kokeiluun tarinoiden, tehtävien, leikkien ja pelien kautta. Osio toteutetaan yhteistyössä Venner Oy:n asiantuntijoiden kanssa, joka on ravitsevan ruuan yhteiskunnallinen ruokakasvatusyritys. 

Koulutukset pidettiin syksyllä 2023, ota meihin yhteyttä jos aihe kiinnostaa.

2. Kasvikset tutuiksi

Alle kolmevuotiaiden pedagogiikkaa

Tämä etätyöpaja on suunnattu erityisesti alle 3-vuotiaiden ruokakasvatukseen. Saat tietoa siitä, miten ruokakasvatusta voi toteuttaa pienten lasten kanssa ja tutustuttaa heitä pienestä pitäen terveelliseen ja kestävään ruokailuun.

Koulutukset pidettiin keväällä 2024, ota meihin yhteyttä jos aihe kiinnostaa.

3. Hyvä kiertää

Jätteet kiertoon ja ravinteet talteen

Tässä etätyöpajassa saat vinkkejä ruuan koko elinkaaren käsittelyyn lapsiryhmän kanssa elämyksellisesti ja käytännönläheisesti sekä kuulet myös biojätteen käsittelystä ja sen merkityksestä kiertotaloudessa. 

Koulutukset pidettiin keväällä 2024, ota meihin yhteyttä jos aihe kiinnostaa.

4. Pienet viherpeukut

Kaupunkiviljely kestävyyskasvatuksen välineenä

Tässä etätyöpajassa saat tietoa siitä, miten viljelyä voidaan hyödyntää osana ruoka- ja kestävyyskasvatusta. Osiosta saa käytännönläheisiä ohjeita kaupunkiviljelyn aloittamiseen lapsiryhmän kanssa ja sen merkityksestä osana ruokakasvatusta.

Koulutukset pidettiin keväällä 2024, ota meihin yhteyttä jos aihe kiinnostaa.

5. Iloisia makupaloja

Ruokateemainen hyvänmielen kestävyyskasvatus

Tässä etätyöpajassa saat tietoa ruuan ympäristövaikutuksista ja ruokavalintoihin liittyvistä kysymyksistä sekä tunteista. Saat vinkkejä siitä, miten ruuan alkuperää ja matkaa lautasellemme voi käsitellä lapsiryhmän kanssa.

Koulutukset pidettiin keväällä 2024, ota meihin yhteyttä jos aihe kiinnostaa.

Tavoitteet

Hankkeen tavoitteena on tarjota varhaiskasvatuksen henkilöstölle joustavasti työkaluja vaikuttavaan ja varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden mukaiseen kestävän kehityksen kasvatukseen. Tuloksena osallistujien omakohtainen ymmärrys kestävän ja terveellisen ravinnon merkityksestä sekä osaaminen sen käsittelystä turvallisessa ja myönteisessä ilmapiirissä kasvaa.

Hankkeeseen lisää ruokakasvatuksen osaamista tuo Venner Oy:n. Venner Oy on yhteiskunnallinen ruokakasvatusyritys, joka edistää ravitsevan ruuan tasa-arvoa.

Tiedot

Kesto: 1.9.2023-31.12.2024
Rahoittaja: Opetushallitus
Budjetti: 29 000€
Hankepäällikkö: Chantal Romi

Lisätietoja

Chantal Romi

Ympäristökasvatuksen asiantuntija

Puh. 0400 349 404