Kestävää ruokakasvatusta

Varhaiskasvatuksen täydennyskoulutus

Osallistujien kommentteja:

”Sain paljon uusia ideoita, joita vien työyhteisölle.”

”Kiitos, nämä ovat loistavia koulutuksia!”

”Piristävä ja innostuttava koulutus.”

”Mielenkiintoinen koulutus ja hyviä ideoita myös muilta osallistujilta. Kiitos koko koulutuspaketista!”

Herkkukori -hanke tarjoaa kestävää ruokakasvatusta varhaiskasvatuksen ammattilaisille. Ruoka on tärkeä osa kestävää elämäntapaa ja kulutustottumuksia. Varhaiskasvatuksessa ruokailu on läsnä päivittäisessä arjessa. Syksyn 2023 ja kevään 2024 koulutuksissa käsittelimme mm. terveellistä ruokailua, kaupunkiviljelyä, ilmastokasvatusta, kierrätystä ja alle kolmevuotiaiden pedagogiikkaa.

UUTTA: Syksyn 2024 koulutus nivoo aiheet yhteen ja liittää ne osaksi sadonkorjuun teemaa. Tule syventämään osaamistasi ja hakemaan ajankohtaisimmat ideat uuteen toimintakauteen! 

Etäkoulutuksia toteutetaan kolme saman sisältöistä, valitse päivistä itsellesi sopivin. 

ke 18.9. klo 16.15-18.45

to 19.9. klo 12-14.30 ja

ke 9.10. klo 16.15-18.45

Ilmoittaudu mukaan

Hanke on OPH:n rahoittama ja siinä tuotettavat koulutukset ovat osallistujille maksuttomia.

Menneet koulutukset

Herkkukori-koulutus koostui viidestä osiosta, joista osallistujat rakensivat itselleen sopivan kokonaisuuden. Osiot sisälsivät ennakkotehtäviä ja etätyöpajan. Jokaisesta teemasta järjestettiin kaksi samansisältöistä koulutuspäivää. Tutustu osioihin alla. Ilmoittaudu mukaan teemat kokoavaan syksyn 2024 sadonkorjuu-koulutukseen.

1. Kasviksista supervoimaa

Ruokakasvattaja varhaiskasvatuksessa Vegemin kanssa

Tässä etätyöpajassa ja ennakkotehtävissä syvennytään hyvinvoinnin, terveyden ja kestävän kehityksen yhdistämiseen ruokakasvatuksessa. Pääset tutustumaan Vegemi-ruokakasvatusmalliin, joka motivoi lapsia terveellisen ruuan kokeiluun tarinoiden, tehtävien, leikkien ja pelien kautta. Osio toteutetaan yhteistyössä Venner Oy:n asiantuntijoiden kanssa, joka on ravitsevan ruuan yhteiskunnallinen ruokakasvatusyritys. 

Koulutukset pidettiin syksyllä 2023, ota meihin yhteyttä jos aihe kiinnostaa.

2. Kasvikset tutuiksi

Alle kolmevuotiaiden pedagogiikkaa

Tämä etätyöpaja on suunnattu erityisesti alle 3-vuotiaiden ruokakasvatukseen. Saat tietoa siitä, miten ruokakasvatusta voi toteuttaa pienten lasten kanssa ja tutustuttaa heitä pienestä pitäen terveelliseen ja kestävään ruokailuun.

Koulutukset pidettiin keväällä 2024, ota meihin yhteyttä jos aihe kiinnostaa.

3. Hyvä kiertää

Jätteet kiertoon ja ravinteet talteen

Tässä etätyöpajassa saat vinkkejä ruuan koko elinkaaren käsittelyyn lapsiryhmän kanssa elämyksellisesti ja käytännönläheisesti sekä kuulet myös biojätteen käsittelystä ja sen merkityksestä kiertotaloudessa. 

Koulutukset pidettiin keväällä 2024, ota meihin yhteyttä jos aihe kiinnostaa.

4. Pienet viherpeukut

Kaupunkiviljely kestävyyskasvatuksen välineenä

Tässä etätyöpajassa saat tietoa siitä, miten viljelyä voidaan hyödyntää osana ruoka- ja kestävyyskasvatusta. Osiosta saa käytännönläheisiä ohjeita kaupunkiviljelyn aloittamiseen lapsiryhmän kanssa ja sen merkityksestä osana ruokakasvatusta.

Koulutukset pidettiin keväällä 2024, ota meihin yhteyttä jos aihe kiinnostaa.

5. Iloisia makupaloja

Ruokateemainen hyvänmielen kestävyyskasvatus

Tässä etätyöpajassa saat tietoa ruuan ympäristövaikutuksista ja ruokavalintoihin liittyvistä kysymyksistä sekä tunteista. Saat vinkkejä siitä, miten ruuan alkuperää ja matkaa lautasellemme voi käsitellä lapsiryhmän kanssa.

Koulutukset pidettiin keväällä 2024, ota meihin yhteyttä jos aihe kiinnostaa.

Tavoitteet

Hankkeen tavoitteena on tarjota varhaiskasvatuksen henkilöstölle joustavasti työkaluja vaikuttavaan ja varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden mukaiseen kestävän kehityksen kasvatukseen. Tuloksena osallistujien omakohtainen ymmärrys kestävän ja terveellisen ravinnon merkityksestä sekä osaaminen sen käsittelystä turvallisessa ja myönteisessä ilmapiirissä kasvaa.

Hankkeeseen lisää ruokakasvatuksen osaamista tuo Venner Oy:n. Venner Oy on yhteiskunnallinen ruokakasvatusyritys, joka edistää ravitsevan ruuan tasa-arvoa.

Tiedot

Kesto: 1.9.2023-31.12.2024
Rahoittaja: Opetushallitus
Budjetti: 29 000€
Hankepäällikkö: Chantal Romi

Lisätietoja

Chantal Romi

Ympäristökasvatuksen asiantuntija

Puh. 0400 349 404