Siirry sisältöön

Yhtä juhlaa!

Tarjoilut ja eväät

Ruoka on tärkeä osa kestävää elämäntapaa. Varhaiskasvatuksessa ruokailu on läsnä päivittäisessä arjessa. Eväät ovat ikään katsomatta usein retken kohokohta. Ruoka liittyy myös juhlimiseen sekä erilaisiin tapahtumiin ja tilaisuuksiin.

Ruoka liittyy arkeen ja juhlaan

Juhlatarjoiluissa on tärkeää huomioidaan ekologisuuden ohella erilaiset ruokavaliot. Kasvisvaihtoehto sopii useimmille ja on sopiva vaihtoehto myös silloin, kun halutaan huomioida eri katsomuksiin liittyviä ruokavaliotoiveita.

Näin huomioit ekologisen näkökulman tarjoiluissa:

  • Ruokatarjoilu on kasvispainotteinen.
  • Suositaan kotimaista ja luomua.
  • Kahvi ja tee tarjotaan reiluna ja luomuna.
  • Kahvimaitona tarjotaan myös kasvimaitoa.
  • Tarjoilut tarjotaan kestoastioista.
  • Tarjoilujen yhteyteen järjestetään lajitteluastiat ja –ohjeet.
  • Tarjoilut mitoitetaan osallistujien mukaan.
  • Pohditaan etukäteen keinoja hävikin minimoimiseen.

IDEA: Laitetaan tarjoilupisteelle ohje: “Kiitos, kun vältät ruokahävikkiä.”

Näin huomioit ekologisen näkökulman retkillä:

  • Retkieväät ovat ekologiset ja terveelliset.
  • Vältetään yksittäispakattuja tuotteita ja pillijuomia.
  • Suojataan reppu eli eväät eväslaatikkoon, ettei reppu likaannu.
  • Muistetaan roskien lajittelu myös retkellä.