Siirry sisältöön

Polun tarina

Kestävyyskasvatus tarkoittaa meille kestävyysmurroksen todeksi elämistä. Levitämme tietoa luonnon ja ihmisen toiminnan välisistä vaikutuksista, sekä ymmärrystä ja uskoa omiin vaikutusmahdollisuuksiin.

Kuvituskuva
Kuvituskuva

Historia

Ympäristökoulu on osa Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskusta, joka perustettiin aktiivisten kansalaisten aloitteesta vuonna 1990 Helsingin Kyläsaaren vanhaan jätteenpolttolaitokseen. Jo seuraavana vuonna koulutettiin 10 ympäristöneuvojaa Ekotehomessuille.

Tällä hetkellä meidät tunnetaan Ympäristökoulu Polkuna, ja yhteys Kierrätyskeskukseen on edelleen vahva. Kehitämme Kierrätyskeskuksen vastuullisuustyötä ja vastaamme työntekijöiden Ekopassi-koulutusten kokonaisuudesta sekä ekotukikoulutuksista.

Olemme tehneet ympäristökasvatusta pääkaupunkiseudulla jo yli 30 vuotta. HSY:n ja sen edeltäjän YTV:n toimeksiannosta olemme toteuttaneet koulu- ja päiväkotivierailuja sekä kasvattajien kursseja osana kuntalaisten jäte- ja vesihuollon neuvontaa. Espoon ja Vantaan koulut voivat lisäksi tilata vierailuja osana kaupunkien kulttuuripolkuja. Olemme olleet vuosien varrella mukana monissa kansallisissa ja kansainvälisissä kehittämishankkeissa.

Nykyään edistämme kestävyyskasvatusta yhdessä eri kumppaneiden kanssa valtakunnallisesti.

Toiminnallisuus ja elämyksellisyys

Uudet asiat jäävät parhaiten mieleen itse tekemällä ja kokeilemalla – siksi osallistavat ja toiminnalliset menetelmät ovat meille tärkeitä. Vuosien varrella meille on kertynyt rutkasti kokemusta siitä, miten vaikuttavaa kestävyyskasvatusta toteutetaan käytännössä. Tiedon lisäksi tarjoamme kohderyhmälle sopivia ideoita ja valmiita materiaaleja.

Ympäristökoululla ei ole omaa luokkatilaa, vaan opetusta järjestetään lähellä oppijaa: kouluissa, lähiluonnossa ja vierailukohteissa, kuten Kierrätyskeskuksen Nihtisillan suurmyymälässä. Monipuoliset oppimateriaalit kiertävät mukanamme minne ikinä menemmekin. Erilaisia ryhmiä palveleva etäopetus on kiinteä osa monipuolista tarjontaamme.

Työskentelemme pääosin perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen ryhmien ja opettajien kanssa. Kohtaamme vuosittain myös opiskelijoita. Opetus suunnitellaan ja mukautetaan eri kohderyhmille sopivaksi. Tavoitteenamme on vahvistaa osallistujien ymmärrystä ja uskoa omiin vaikutusmahdollisuuksiinsa.